HCH Consultant helpt GOPACS met het oplossen van het congestieprobleem

Vraag vanuit de klant:

Het Epex Spot platform integreren met de GOPACS-applicatie, zodat netbeheerders en Congestion Service Providers (CSP’s) kunnen handelen op het handelsplatform om congestie te voorkomen. Het Epex Spot platform maakt het mogelijk om vraag en aanbod te reguleren en zo een gebalanceerd energienetwerk te garanderen.

 

Korte samenvatting van het project:

Uitdaging

Binnen een vastgestelde periode met een harde deadline moest er een werkend platform worden opgeleverd waarin marktpartijen real-time kunnen voldoen aan vraag en aanbod van Flex-proposities om congestie te voorkomen. Het was essentieel om alle betrokken partijen goed op één lijn te krijgen waarbij gedegen stakeholdermanagement van groot belang was.

Oplossing

Om het congestieprobleem aan te pakken, is het Epex Spot handelsplatform gekoppeld aan de GOPACS-applicatie. Dit biedt netbeheerders (Tennet, Alliander, Stedin en Enexis) een solide omgeving om in te spelen op de continue vraag naar congestie-oplossingen door vraag en aanbod te reguleren. Er werd een gedegen businesscase en planning opgesteld met een harde deadline voor de livegang van de applicatie. Deze planning kwam regelmatig onder druk te staan doordat elke netbeheerder en CSP tijdens het traject uitdagingen ondervond om resources beschikbaar te stellen voor de gekozen teststrategie. Efficiënt stakeholdermanagement heeft deze risico’s helpen verminderen.

Resultaat

Alle netbeheerders en CSP’s zijn succesvol gekoppeld aan de GOPACS- en Epex Spot-applicaties, zonder concessies te doen aan de kwaliteit en de vraag van de klant. In diverse projectteamvergaderingen met alle betrokken partijen werden de teststrategieën en verschillende testsoorten (integratie-, acceptatie- en ketentests) uitgebreid besproken, beoordeeld en indien nodig aangepast. Het grote voordeel van dit traject was dat de integratietests voor 90% geautomatiseerd werden uitgevoerd. Bovendien was er grote betrokkenheid van alle partijen bij het succesvol opleveren van dit platform.

Onze resultaten

Andere projecten die écht een verschil maken

Consultants aan het woord

“Bij deze opdracht krijg ik elke werkdag de kans om bij te dragen aan de energietransitie, door het oplossen van congestie op het Nederlandse elektriciteitsnetwerk.”

Shafiek Ramdin

Onze projecten

Een verandertraject, een nieuw IT-systeem of een andere uitdaging? Ontdek hier hoe we jouw organisatie kunnen helpen.

Werken bij ons?​

Zoek je een nieuwe uitdaging? Ontdek de voordelen van Het ConsultancyHuis voor jou als consultant.