Zonthermisch Park Dorkwerd: Een Inspirerende Kijk op de Toekomst van Zonthermie

16/04/2024

door Alex Pauwels, consultant bij Het ConsultancyHuis

Als het gaat om het benutten van zonne-energie, denken de meesten van ons aan zonnepanelen met fotovoltaïsche (PV) cellen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Op dit moment leidt dit al tot netwerkcongestie en de daarbij horende uitdagingen. Er is echter ook een ander alternatief om gebruik te maken van de kracht van de zon: zonthermie. Zonthermie is een proces waarbij zowel direct als diffuus zonlicht wordt omgezet in warmte in plaats van elektriciteit. Die warmte kan vervolgens aan een warmtenet geleverd worden.

Op 4 april 2024 brachten Shafiek Ramdin en Alex Pauwels een bezoek aan het indrukwekkende Zonthermisch park Dorkwerd. Dit park, momenteel in ontwikkeling door Novar en K3 op een voormalig baggerdepot, vertegenwoordigt een baanbrekend project als het grootste zonthermisch project van Nederland! Met een oppervlakte van 12 hectare herbergt het park maar liefst 24.000 zonnecollectoren en heeft als doel om in de nabije toekomst zo’n 2600 woningen van warmte te voorzien.

Hoe werkt zonthermie bij Zonthermisch park Dorkwerd?

De zonnecollectoren op Zonthermisch park Dorkwerd zijn van het vacuümtype, wat betekent dat ze geen turbulente lucht bevatten en de opgewekte warmte beter vasthouden. Deze collectoren verwarmen een water-glycol mengsel dat door een systeem van leidingen stroomt. Door de stroomsnelheid te variëren wordt de uitvoertemperatuur van de collectoren gereguleerd. De warmte wordt vervolgens direct geleverd aan WarmteStad of opgeslagen in een dagbuffertank van maar liefst 6 miljoen liter water. Hierdoor heeft het warmtenet zelfs ’s nachts een constante toevoer van warmte.

De opgewekte warmte wordt via een geïsoleerd leidingsysteem vervoerd naar de WarmteCentrale Zernike (WarmteStad). Hier komen tevens de restwarmtestromen van datacentra QTS en Bytenet binnen. Afhankelijk van de warmtevraag wordt het water-glycol mengsel door middel van warmtepompen op een temperatuur gebracht die geschikt is voor verdere distributie. De elektriciteit voor deze warmtepompen wordt opgewekt met een warmtekrachtkoppeling (WKK) installatie of afgenomen van het elektriciteitsnet, afhankelijk van de gas- en elektriciteitsprijs. Eventuele overtollige warmte wordt opgeslagen in een warmte-koude-opslag (WKO) systeem, waaruit op koudere momenten kan worden geput. Voor de extreem koude dagen met hoge warmtevraag zijn er op locatie back-up gasketels aanwezig.

Conclusie

Met haar innovatieve benadering van zonne-energie en het gebruik van zonthermie, is Zonthermisch park Dorkwerd niet alleen een technologisch hoogstandje, maar ook een inspirerend voorbeeld van duurzame energieopwekking. Een manier van opwek om toe te voegen aan de energiemix. Ons bezoek aan dit park werpt een fascinerende blik op de toekomst van emissieloze energie.

Meer weten?

Deze blog is geschreven door Alex Pauwels, één van onze data consultants. Het ConsultancyHuis is actief in de energie- en warmtetransitie met jarenlange ervaring. Met kennis, kunde en passie dragen onze collega’s bij vanuit hun domein expertise, IT-ontwikkelkrachten en/of regierollen. Zo bouwen we aan organisaties, systemen en processen, duurzaam en samen met elkaar. We komen daarom graag in contact.

Samenwerken?

Een verandertraject, een nieuw IT-systeem of een andere uitdaging? Ontdek hier hoe we jouw organisatie kunnen helpen.

Werken bij ons?​

Zoek je een nieuwe uitdaging? Ontdek de voordelen van Het ConsultancyHuis voor jou als consultant.