Netcongestie: het aftasten van de grenzen van het elektriciteitsnet

18/04/2024

door André Sliedregt en Silvia Peters, consultant bij Het ConsultancyHuis

Het woord duikt steeds vaker op in de media: netcongestie. Dreigende lokale overschrijding van wat het elektriciteitsnet nog aankan. Een maatschappelijk probleem waar op vele vlakken oplossingen voor bedacht worden. Genoeg aanleiding dus om er meer over te willen weten.

Begin april vond weer een themamiddag plaats van Smart Energy NL. Dit keer ging het over het actuele en interessante thema ‘de uitdagingen van netcongestie’. Zo’n 100 energieprofessionals volgden enkele presentaties en workshops, gegeven en gefaciliteerd door de ROM, WithTheGrid, Stedin, AMPOWR, Eneco, Conclusion en Het ConsultancyHuis. Het ConsultancyHuis was gevraagd een workshop te faciliteren met als titel ‘De Toekomst Van Het Energiesysteem.’

De toekomst van het energiesysteem

Nou is niets moeilijker dan het voorspellen van de toekomst, en bijna geen woord heeft een bredere betekenis dan ‘systeem’. Kortom, het kon alle kanten op en dat moesten we dus wat in zien te kaderen. Onze collega’s André Sliedregt en Silvia Peters kozen er daarom voor om een aantal brede stellingen voor te leggen waarop een mooie discussie loskwam over het belang van data, over de verdeling van kosten en risico’s, en over regelgeving. Met stellingen zoals ‘In het energiesysteem van de toekomst bestaan er geen VastePrijs contracten meer bij je energieleverancier’ en ‘In het energiesysteem van de toekomst wordt één black out per jaar acceptabel’, kwamen veel leuke discussies los.

Dilemma’s en afwegingen

Mag je deelnemers aan het energiesysteem weigeren? Hoeveel ben je eigenlijk bereid te betalen voor betrouwbaarheid? Wie mag welke consequenties ondervinden en hoe verdeel je energie op momenten van superschaarste? Allemaal zaken die relevanter worden nu het energiesysteem steeds meer de extremen aftast.

Tot slot

Het ‘koperen plaat’ principe (Er moet overal en te allen tijde netcapaciteit beschikbaar zijn) waarbij iedereen gedachteloos kan invoeden en afnemen is definitief uit het zicht.Het verschuift meer en meer van een koperen plaat naar een printplaat, waar vele componenten een complexe rol vervullen en allen hun plekje op die compacte printplaat moeten bevechten. De huidige congestie is slechts een voorbode van de grote omslag die we moeten realiseren; ruimte blijven maken voor de energietransitie (in vele opzichten) blijft cruciaal!

Samenwerken?

Een verandertraject, een nieuw IT-systeem of een andere uitdaging? Ontdek hier hoe we jouw organisatie kunnen helpen.

Werken bij ons?​

Zoek je een nieuwe uitdaging? Ontdek de voordelen van Het ConsultancyHuis voor jou als consultant.