DMAIC maakt continu verbeteren leuk

februari 20, 2019

door André Sliedregt

Wil je de kwaliteit van je processen continu verbeteren mét draagvlak van je medewerkers? Dan kan het DMAIC-model je daarbij helpen. In dit artikel ontdek je wat DMAIC inhoudt en hoe het model het optimaliseren van je processen leuk maakt.

Wat is het DMAIC-model?

Wie Lean Six Sigma kent, kent ook het DMAIC-model. Het is een methode om je bedrijfsprocessen te verbeteren die bestaat uit 5 opeenvolgende stappen:

  1. Define (bepalen)
  2. Measure (kwantificeren)
  3. Analyse (analyseren)
  4. Improve (verbeteren)
  5. Control (borgen)

Ruimte voor luchtigheid

We horen je denken: wééral een methode! Maar we kunnen je verzekeren: DMAIC is allerminst saai en biedt zelfs ruimte voor luchtigheid. Dat is ook nuttig, want wanneer het leuk is, groeit het draagvlak.

Voor het echt leuk wordt, moet er wel wat voorwerk worden gedaan. Als je gericht wil nadenken over verbeteren, heb je nu eenmaal een feitelijke weergave van de huidige performance en een analyse van het probleem nodig, inclusief relevante en significante oorzaken. Dat zijn dan ook de eerste stappen van het DMAIC-model.

Geen hogere wiskunde

Vooral bij de Measure- en Analyse-fase komt wat rekenwerk kijken. Veel mensen willen hier dan ook afhaken (‘Ik heb geen wiskundeknobbel’, ‘De laagste score voor mijn studievakken was voor statistiek’, ‘Ik snap die grafiekjes toch niet’, …). Maar wees gerust: dit rekenwerk hoeft echt geen hogere wiskunde te zijn. Voor een klein probleem volstaat turven of een grafische weergave vaak al.

Voor grotere problemen met meer mogelijke oorzaken loont het wel de moeite om diepgravender te werk te gaan, ook om overbodig werk te voorkomen. Het is immers zonde van ieders tijd om zaken op te lossen die eigenlijk niet de oorzaak van het probleem zijn.

De ‘I’ is het leukst

Zijn de uitkomsten van de eerste fases bekend? Presenteer ze dan begrijpelijk en laagdrempelig. Zo ontstaat commitment om er in de Improve-fase mee aan de slag te gaan. Dit is misschien wel de leukste fase op weg naar verbetering. In deze fase gebeuren immers gezellige en uitbundige brainstormsessies waarin soms de wildste ideeën passeren.

De Improve-fase biedt zo een uitlaatklep voor iedereen om zijn of haar gedachten over verbetering te laten weerklinken in de organisatie. Onze tip: laat de teugels vieren, maak er een feestje van. Dat maakt mensen betrokken, schudt ze wakker en maakt het makkelijker om de laatste control-fase met net zoveel enthousiasme in te gaan.

Betrek de juiste mensen

Dat de Improve-fase de leukste is, wil niet zeggen dat de overige 80% van DMAIC saai is. Betrek wel steeds mensen bij elk stadium van het verbeterproces die ook de overige fases leuk vinden. Mensen die goed zijn in meten, analyseren of controleren, en die wellicht al ervaring hebben met deze manier van verbeteren.

Dit kunnen medewerkers zijn die het DMAIC-model al hebben ontdekt en weten welke waarde álle stappen hebben. Of laat de 5 fases begeleiden door consultants van Het ConsultancyHuis. Door de juiste mensen voor de juiste zaken in te zetten, wordt verbeteren 100% fun.

Hulp nodig?

Het ConsultancyHuis verzorgt diverse trainingen op het gebied van Lean en Lean Six Sigma, en heeft breed opgeleide en ervaren consultants en projectleiders die deze methoden veelvuldig gebruiken als onderdeel van hun werk.

De Lean-Six-Sigma-methode is daarbij niet heilig: in overleg met jou wordt de werkwijze afgestemd die het best bij je bedrijf past. Ook Agile en Scrum kunnen daarbij aan bod komen. Interesse? Neem contact met ons op.

Samenwerken?

Een verandertraject, een nieuw IT-systeem of een andere uitdaging? Ontdek hier hoe we jouw organisatie kunnen helpen.

Werken bij ons?​

Zoek je een nieuwe uitdaging? Ontdek de voordelen van Het ConsultancyHuis voor jou als consultant.