Ga succesvol om met veranderingen dankzij effectief gedrag

juni 21, 2018

door Paul Nas

Om veranderingen in de wereld de baas te kunnen, moeten veel bedrijven oude patronen loslaten en een omslag maken. Een doorslaggevende factor daarbij is effectief gedrag. Maar wat is effectief gedrag precies? En hoe helpt het bedrijven en managers om nieuwe uitdagingen het hoofd te bieden? Hieronder lees je het antwoord.

Agile werken is slechts het begin

Bedrijven zijn massaal op zoek naar manieren om goed met veranderingen om te gaan. Ze beseffen dat ze meer moeten opereren op basis van cultuur en leiderschap, met minder hiërarchische aansturing en meer autonome teams. Het verklaart de populariteit van Agile werken: lenige teams die via Scrums en Lean werken op eigen kracht mooie prestaties leveren.

Maar Agile werken is slechts het begin. Want het hanteren van zulke methodes en raamwerken geeft geen garantie op succes. De factor die de doorslag geeft is effectief gedrag. Anders gezegd: als leider of medewerker moet je je gedrag aanpassen. Niets meer in beton willen gieten maar onzekerheid willen accepteren. En precies daar ligt voor veel organisaties de moeilijkheid als ze aan de vooravond staan van een project.

Wanneer budget en opleverdatum bekend zijn, willen ze liefst ook weten wat ze voor alle kosten en moeite in de plaats krijgen. Bij dit ‘oude denken’ hebben managers de beslissende stem: zij trappen op de rem als ze dat nodig vinden of duwen het projectteam – onbewust – een richting op die niet per se de beste is.

Wat is effectief gedrag?

De facetten van effectief gedrag werden onder andere beschreven door Stephen Covey. Zijn 7 eigenschappen van effectief leiderschap (met wijze lessen over pro-activiteit, ‘beginnen met het einde voor ogen’ en ‘eerst begrijpen, dan begrepen worden’) zijn wereldbekend.

Hij voegde er ook nog een achtste eigenschap aan toe, die gaat over hoe je je medewerkers het beste uit zichzelf laat halen. Daarbij zijn 4 elementen belangrijk:

  • Passie (‘Wat vind je leuk?)
  • Kennis/talent (‘Waar ben je goed in?’)
  • Geweten (‘Wat vind je belangrijk?’)
  • Behoefte (‘Wat wilt je klant dat er gebeurt?’)


Op het snijvlak van deze 4 elementen komt alles samen om in een project goed te presteren. Als je er als manager voor kunt zorgen dat je mensen dit snijvlak vinden en vasthouden, help je hen om maximaal bij te dragen aan het succes van hun project.

Geen beloftes, wel gegarandeerd nut

Effectief gedrag en leiderschap betekenen dus dat je als leider of manager accepteert dat een projectteam bij de start nog niks kan beloven over hoe het eindresultaat eruit zal zien. Wat het team wel kan garanderen, is dat het resultaat nut zal hebben.

Die manier van werken is in deze tijd van razendsnelle ontwikkelingen erg prettig. Het geeft namelijk ruimte om tussentijdse veranderingen direct mee te nemen. Niets is schadelijker dan een project conform de opdracht afronden om dan te ontdekken dat de wereld er niet meer op zit te wachten. Door effectief gedrag en Agile werken te combineren, voorkom je dit.

Vertrouw in je team

Ten slotte moet je als leider ‘facilitair leiderschap’ tonen: je team ondersteunen, het grotere geheel in de gaten houden en de rest overlaten aan de creativiteit van het team. Natuurlijk blijven er bepaalde randvoorwaarden belangrijk bij een project, denk maar aan budget of regelgeving. Maar binnen die grenzen is het bieden van vrijheid aan een team goud waard.

De onzekerheid die hierbij komt kijken, vraagt in veel bedrijven om een cultuuromslag. Dat is een fikse opgave: we vinden verandering allemaal belangrijk, maar zelf veranderen is moeilijker. Succesvol Agile werken betekent dan ook het loslaten van oude patronen: schrijf niets voor maar formuleer een toekomstvisie en leg het waarom van die visie uit aan je mensen. En toon daarna effectief gedrag: laat het aan je team over en vertrouw op hun kennis en bevlogenheid.

Meer informatie

Het ConsultancyHuis verzorgt diverse trainingen op het gebied van Agile werken. ‘Agile werken en de achtste eigenschap van Covey’ is een optionele toevoeging aan de training ‘Agile, Lean & DevOps Voor Managers’. Hierin krijg je handvatten om goed te functioneren binnen het nieuwe paradigma van Agile. Interesse? Neem dan contact met ons op.

Samenwerken?

Een verandertraject, een nieuw IT-systeem of een andere uitdaging? Ontdek hier hoe we jouw organisatie kunnen helpen.

Werken bij ons?​

Zoek je een nieuwe uitdaging? Ontdek de voordelen van Het ConsultancyHuis voor jou als consultant.