Over C-ARM, het centraal systeem voor allocatie-, reconciliatie- en meetdata

november 8, 2017

door Saskia Wantia

De 7 regionale netbeheerders in Nederland staan aan de vooravond van een fikse operatie: met C-ARM komt er 1 centraal systeem voor allocatie-, reconciliatie en meetdata van het energieverbruik. Hiervoor moeten de netbeheerders al hun decentrale processen migreren naar een nieuwe ICT-infrastructuur. Een operatie van ongekende omvang, want het gaat om de verbruiksgegevens van miljoenen aansluitingen. In het komende 1,5 jaar worden die in C-ARM ondergebracht.

Wil je meer weten over C-ARM en de rol van Het ConsultancyHuis bij de uitrol van het systeem? Lees dan snel verder!

Waarom C-ARM?

De operatie is nodig én waardevol voor de energietransitie, die zorgt voor veranderingen in onder andere energiebronnen, verbruik en manieren van (terug)levering. Door 1 centraal platform te gebruiken, hoeven grote veranderingen niet in 7 verschillende systemen te worden doorgevoerd. Bovendien kan een uniform systeem de groei en complexiteit van nieuwe energie- en datastromen beter en betaalbaarder faciliteren.

Aan de slag: de migratie naar C-ARM

Achter de schermen bereiden de netbeheerders, samen met Energie Data Services Nederland (EDSN), de migratie van hun energiedata voor. Helemaal nieuw is zo’n samenwerking tussen netbeheerders niet: in 2013 bundelden ze al hun krachten bij de invoering van het Centraal Aansluitingenregister. Ook toen migreerden ze hun eigen informatie – succesvol – naar 1 centraal systeem, dat ze nu allemaal gebruiken.

De huidige centralisatie is echter een stuk complexer, mede door de zeer grote hoeveelheid data. Meterstanden, verbruiksgegevens, aansluitgegevens en procesresultaten uit het verleden… Netbeheerders moeten al deze data uit het eigen systeem trekken, foutloos transporteren en vervolgens inladen in C-ARM. Dat lukt alleen met software die dit proces van A tot Z faciliteert. Die software is niet zomaar voorhanden, maar moet per netbeheerder worden ontwikkeld.

De rol van Het ConsultancyHuis

Het ConsultancyHuis ontwikkelt momenteel de migratiesoftware voor een van de netbeheerders. Daarnaast nemen we ook het testen van de software voor onze rekening en zullen we helpen bij de uiteindelijke migratie.

Die migratie blijft overigens niet beperkt tot ‘hier oppakken en daar neerzetten’. Het verhuizen van gegevens heeft ook invloed op de rapportages voor allocatie en reconciliatie. In deze rapportages zijn de onderlinge verrekeningen in ‘harde euro’s’ zichtbaar en dat inzicht willen de netbeheerders natuurlijk behouden. Daarom helpen we ten slotte ook bij het inrichten van een nieuwe rapportage-omgeving, gebaseerd op het nieuwe C-ARM.

De impact van C-ARM op andere marktpartijen

C-ARM centraliseert de processen van de netbeheerders. Maar ook andere partijen zoals meetbedrijven krijgen ermee te maken. Zij gaan hun meetdata straks aanleveren aan het centrale systeem. Sinds er enkele jaren geleden een standaardisering van het berichtenverkeer heeft plaatsgevonden met EDSN gebeurt die aanlevering aan netbeheerders al uniform. De invoering van C-ARM vereist nu nog meer uniformiteit, niet alleen in aanlevering maar ook in verwerking.

Ook de volgende schakel in de dataketen, de energieleveranciers, hebben baat bij het nieuwe systeem. De gegevens die zij ontvangen, zijn dankzij het stroomlijnen en uniformiseren van alle data helderder en consistenter. Dat is goed nieuws voor de transparantie.

Neem medewerkers mee in de transitie

De netbeheerders zullen tot in 2019 met deze operatie bezig zijn en gaan 1 voor 1 over. In tussentijd blijft het nodig om een vinger aan de pols te houden, bijvoorbeeld om te kijken wat er gebeurt als een volgende netbeheerder instapt op C-ARM.

Daarnaast is het voor elke netbeheerder ook belangrijk om de eigen, interne organisatie mee te nemen. Hun medewerkers moeten straks met het nieuwe systeem kunnen werken, en dat gaat een heel stuk verder dan een gebruikersopleiding. Wie ook investeert in de bewustwording van medewerkers heeft straks personeel dat de veranderingen sneller accepteert én er klaar voor is zodra de migratie is voltooid.

Meer weten?

Heb je vragen over dit artikel of wil je de hulp van onze consultants inschakelen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. We helpen je graag!

Samenwerken?

Een verandertraject, een nieuw IT-systeem of een andere uitdaging? Ontdek hier hoe we jouw organisatie kunnen helpen.

Werken bij ons?​

Zoek je een nieuwe uitdaging? Ontdek de voordelen van Het ConsultancyHuis voor jou als consultant.