Programmeertalen in 2024: Dit zijn de meest populaire programmeertalen op dit moment

05/03/2024

door Jaap Broeders, consultant bij Het ConsultancyHuis

Machine,Code,Languages,On,On,Blue,Technology,Background,-,Programming

In dit snel veranderende digitale tijdperk, speelt programmeren een grote rol in het ondersteunen van technologische innovatie. Bij Het ConsultancyHuis zijn we toegewijd aan het verkennen van deze dynamische wereld. Vandaag richten we ons op de programmeertalen die de toekomst vormgeven.

Actuele populariteitsindex van programmeertalen

Programmeren kan in talloze talen, elk met haar unieke eigenschappen en toepassingen. Binnen deze diversiteit springen sommige talen eruit door een aanhoudende populariteit en veelzijdigheid. Bij Het ConsultancyHuis houden we de vinger aan de pols van deze dynamische evolutie door regelmatig de ontwikkelingen in het programmeringslandschap te onderzoeken. Een belangrijk instrument dat ons helpt bij deze analyse is de TIOBE-index, een erkende indicator van de populariteit van programmeertalen wereldwijd.

Wat is de TIOBE-index?

De TIOBE Programming Community index is een maandelijkse indicator van de populariteit van programmeertalen. De index wordt berekend op basis van een aantal criteria, waaronder het aantal ervaren programmeurs, cursussen en externe leveranciers. Belangrijker nog, TIOBE analyseert de frequentie waarmee talen worden gezocht op internet in populaire zoekmachines zoals Google, Bing, Yahoo!, Wikipedia, Amazon, YouTube, en Baidu. Dit biedt een globaal perspectief op welke talen momenteel het meest in de belangstelling staan en hoe deze interesse zich over de tijd ontwikkelt.

De 25 Populairste Programmeertalen Over de Afgelopen 4 Jaar

Onze analyse, gebaseerd op de TIOBE-index, onthult interessante inzichten in de verschuivingen binnen de programmeergemeenschap en de industrie. Deze vergelijking van de 25 populairste programmeertalen over de afgelopen vier jaar laat niet alleen zien welke talen consistent hoog scoren qua populariteit, maar biedt ook een blik op opkomende talen die potentieel hebben om de markt te beïnvloeden.

Python blijft de leider met een gemiddelde beoordeling van 14.54 en een mediane beoordeling van 14.16. Python heeft zowel in mediane als gemiddelde beoordeling een stijging gezien, wat wijst op een toenemende populariteit en dominantie in de programmeerwereld. Deze taal is veelzijdig en wordt breed toegepast in webontwikkeling, data-analyse, kunstmatige intelligentie en vele andere gebieden.

C neemt de tweede plaats in met een gemiddelde beoordeling van 13.31 en een mediane beoordeling van 13.13. Ondanks een lichte daling in de ranglijst, blijft C een fundamentele taal, vooral in systeemprogrammering en software die dicht bij de hardware werkt.

Java staat op de derde plaats met een gemiddelde beoordeling van 11.09 en een mediane beoordeling van 11.59. Java vertoont een kleine daling in zijn gemiddelde rang, maar het blijft een cruciale taal voor enterprise-level applicaties, Android-appontwikkeling en webapplicaties.

Python training?

In een vakgebied dat zich constant ontwikkelt, is voortdurende educatie van onschatbare waarde. Daarom leggen we bij Het ConsultancyHuis een sterke nadruk op het gebruiken en onderwijzen van Python. Of u nu aan het begin van uw programmeerreis staat of uw bestaande vaardigheden wilt verdiepen, wij bieden cursussen die zijn afgestemd op uw behoeften.

Tot slot

Terwijl de digitale wereld zich blijft evolueren, doen de programmeertalen die we gebruiken om deze te vormen dat ook. Inzicht in de huidige stand van zaken rond programmeertalen stelt ons in staat om beter bij te dragen aan deze voortdurende ontwikkeling. Het ConsultancyHuis nodigt u uit om deel te nemen aan onze cursussen en samen met ons de toekomst vorm te geven. Laten we vooroplopen in de technologische vooruitgang!

Samenwerken?

Een verandertraject, een nieuw IT-systeem of een andere uitdaging? Ontdek hier hoe we jouw organisatie kunnen helpen.

Werken bij ons?​

Zoek je een nieuwe uitdaging? Ontdek de voordelen van Het ConsultancyHuis voor jou als consultant.