Wat betekent allocatie 2.0 voor jouw organisatie?

mei 7, 2021

door Martijn Luijer

We schreven er eerder al over: met allocatie 2.0 gaan de oude regels voor allocatie en reconciliatie van elektriciteit op de schop. Het nieuwe programma houdt flinke veranderingen in en raakt veel marktrollen. Wil je graag meer weten? Hieronder lees je wat dit voor jouw organisatie gaat betekenen.

Het doel van allocatie 2.0

Het doel van allocatie 2.0 is een snellere, betrouwbaardere en eerlijkere afrekening. Energievolumes worden straks niet meer berekend via verbruiksprofielen, maar via een zo zuiver mogelijke afspiegeling van de werkelijkheid. De huidige aanpak is niet meer toereikend en ook de processen voor meetdata en reclamaties gaan veranderen.

De impact van allocatie 2.0

Er komen wijzigingen op verschillende vlakken:

  • Er wordt afgestapt van de huidige, onbetrouwbare profielmethodiek. Als tussenstap worden dynamische profielen toegepast en uiteindelijk zal een ‘collectieve slimme meter allocatie’ (cSMA) worden geïntroduceerd.
  • Marktpartijen die met meetdata werken, mogen deze straks rechtstreeks ontvangen en erover communiceren.
  • De processen voor de correctie van onjuiste meetgegevens voor reclamaties worden gestroomlijnd.
  • Het proces van reconciliatie op 21 maanden zal vervangen worden door settlement op 4 maanden.
  • De allocatie wordt ook nauwkeuriger, door een splitsing van de invoeding en de afname van elektriciteit, en de overstap van de meetcorrectiefactor (MCF) naar het restvolume.
  • Het netverlies wordt nauwkeuriger berekend, onder andere door het meenemen van actuele omstandigheden.

 

Allocatie 2.0 raakt dus alle marktpartijen behalve GTS. Vooral voor programmaverantwoordelijken en netbeheerders hebben de wijzigingen een grote financiële impact. Bovendien wordt cSMA belangrijk voor het ontsluiten van nieuwe energiediensten.

Overzicht: welke processen worden geraakt door allocatie 2.0?

Om je op weg te helpen hebben wij een handig overzicht gemaakt van welke processen waar geraakt worden bij welke rollen in de markt. Neem contact met ons op om het overzicht te ontvangen.

Hulp nodig?

Wil je meer weten over de impact van allocatie 2.0 voor jouw organisatie? Onze experts helpen je graag met een impactanalyse, de implementatie van de benodigde aanpassingen aan je processen en systemen, en de verbetering van je datakwaliteit. We horen graag hoe we jou van dienst kunnen zijn!

Samenwerken?

Een verandertraject, een nieuw IT-systeem of een andere uitdaging? Ontdek hier hoe we jouw organisatie kunnen helpen.

Werken bij ons?​

Zoek je een nieuwe uitdaging? Ontdek de voordelen van Het ConsultancyHuis voor jou als consultant.