Wat de systeemdiensten van TenneT opleveren voor koel- en vrieshuizen

oktober 23, 2020

door Matthijs de Groot

Stabiliteit in het energienet krijgen is een heel grote uitdaging. Manon van Beek, CEO van TenneT, in het Algemeen Dagblad: “Flexibiliteit is wat mij betreft de nieuwe renewable. We moeten op zoek naar allerlei andere vormen van flexibel vermogen om de energievoorziening even betrouwbaar te houden als nu. Anders gaat op zeker moment het licht een keer uit.” De boodschap is duidelijk en alarmerend. Maar hoe kun je helpen om de flexibiliteit in het energienet te verhogen? Door gebruik te maken van de systeemdiensten van TenneT, bijvoorbeeld.

Samen met Next Kraftwerke, de grootste aggregator van Europa, organiseerden Het ConsultancyHuis en TenneT op 7 oktober een webinar over flexibiliteit in het energienet. We stonden stil bij een aantal voorbeelden van flexibiliteit zoals noodvermogen (mFRR) en regelvermogen (aFRR). Deze vertaalden we vervolgens naar praktijkvoorbeelden voor koel- en vrieshuizen. In deze sector is er een grote mate van flexibiliteit in het aansturen van de compressoren voor de vriescellen. Hierdoor wordt het al snel financieel interessant om actief deel te nemen aan de systeemdiensten van TenneT.

De principes die we uitlegden in de webinar zijn niet alleen toepasbaar op koel- en vrieshuizen, maar ook op heel wat andere andere energie-intensieve sectoren. Klinkt interessant? Bekijk hier een opname van de webinar.

Wil je meer weten over wat de systeemdiensten van TenneT voor jou kunnen opleveren? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Samenwerken?

Een verandertraject, een nieuw IT-systeem of een andere uitdaging? Ontdek hier hoe we jouw organisatie kunnen helpen.

Werken bij ons?​

Zoek je een nieuwe uitdaging? Ontdek de voordelen van Het ConsultancyHuis voor jou als consultant.