"Pionieren heeft ons volwassen gemaakt"

04/04/2023

door Matthijs de Groot, consultant bij Het ConsultancyHuis sinds 2016

Werk je bij Het ConsultancyHuis, dan combineer je het beste van twee werelden: je werkt binnen de muren van grote organisaties maar blijft onderdeel van een kleiner, jong en hecht consultancyteam.

We houden elkaar scherp

Zelf werk ik momenteel vier dagen per week bij een grote opdrachtgever, Stedin. De overige uren ben ik ‘thuis’ bij Het ConsultancyHuis. Dat zijn heel waardevolle uren. We zijn er het bedrijf niet naar om die te vullen met allerlei formele personeelsverplichtingen. Het zijn vooral uren waarin je je collega’s opzoekt. Waarin je bijpraat bij de koffieautomaat, maar ook de staat van de wereld met elkaar bespreekt: de ontwikkelingen, de technische innovaties, de vraag van klanten en of we daar iets mee moeten of kunnen. Deze zogenoemde ‘tribes’ houden onszelf scherp en brengen Het ConsultancyHuis verder. En uiteindelijk ook onze klanten.

Onmisbaar: een ‘probeercultuur’

Wat wij doen, tekent wat de energiesector goed kan gebruiken in deze tijden: pioniersgeest. Producten en diensten bedenken om bijvoorbeeld duurzamer te zijn. Of om soepel de elektrificatie van de samenleving te faciliteren. Je moet daar als organisatie wel een soort ‘probeercultuur’ voor hebben. De wil om een ideeënfabriek op te zetten waarin je mag vallen en opstaan. We merken dat veel organisaties daar behoudend in zijn. Of niet weten hoe ze dat moeten aanpakken. Wij hebben die cultuur van ‘uitproberen’ al lang omarmd omdat we zien tot welke creatieve ingevingen en innovaties het leidt. Daar helpen we bedrijven nu mee. Bijvoorbeeld met Google Design Sprints, een trainingsprogramma waarin we klanten in vijf dagen leren van idee tot product te komen. We creëren een ‘snelkookpan’ waarin ideeën worden bedacht, getoetst en klaargemaakt voor de volgende fase. We doen dit zowel voor gevestigde namen als voor start-ups.

Projecten begeleiden bij de energietransitie

Nu zijn trainingen maar een deel van het verhaal. Want als consultant ben je er natuurlijk ook om projecten bij klanten te begeleiden, systemen te programmeren of nieuwe applicaties te implementeren. Zo ben ik bij Stedin dagelijks bezig met de invoering van een nieuw Geografisch Infomatie Systeem (GIS), erg belangrijk bij de energietransitie. Ik ben verantwoordelijk voor alles wat hierbij de Stedin-business raakt: ik stel nieuwe processen op, voer gesprekken met het management en werk samen met de key-users op de vloer. Dat brede spectrum vind ik persoonlijk mateloos interessant. Alle opgedane kennis van eerdere opdrachten bij verschillende klanten komt in deze opdracht heel mooi bij elkaar.

Onderlinge verbondenheid

Je bent als consultant weliswaar een flink deel van de week voor klanten in touw, maar er is geen twijfel over mogelijk dat je altijd ‘van’ Het ConsultancyHuis blijft. Daar steken we hier veel energie in met leuke activiteiten. Maar bijvoorbeeld ook door alle medewerkers mee te nemen in de cijfers. We blijven een onderneming die financieel goed moet draaien en elke maand zien we precies hoe we het doen. Dat creëert verbondenheid, een gevoel van ‘dit is wat we met elkaar bereiken’.

Vrijheid, blijheid

Een ander kenmerk van onze organisatie is het grenzeloze enthousiasme voor goede ideeën of initiatieven. Ook als die over jezelf gaan. Wil je bijvoorbeeld jezelf in een bepaalde richting ontwikkelen? Dan kan dat. We investeren hier veel in opleidingen en in het bezoeken van congressen om ervoor te zorgen dat je constant geïnspireerd wordt om met nieuwe ideeën aan de slag te kunnen gaan. We hebben ook geen vast opleidingsbudget omdat we vinden dat dat afremmend werkt. Die vrijheid is heel prettig. Je kunt er zelf je carrière mee vormgeven. En wil je geen loopbaanstappen maken maar gewoon heel erg goed worden in wat je nu doet, dan is dat ook prima. Vrijheid, blijheid. Zelf heb ik wel behoefte aan een groeipad. Ik volg nu ons Leadership Development Program om te kijken of leidinggeven op termijn iets voor mij is. Weer een vorm van pionieren, uitproberen. Dat ik deze kans krijg, geeft voor mij aan: we zijn als Het ConsultancyHuis nog steeds een jong bedrijf, maar we zijn wel volwassen geworden.

Samenwerken?

Een verandertraject, een nieuw IT-systeem of een andere uitdaging? Ontdek hier hoe we jouw organisatie kunnen helpen.

Werken bij ons?​

Zoek je een nieuwe uitdaging? Ontdek de voordelen van Het ConsultancyHuis voor jou als consultant.