INRICHTEN EN BESTUREN VAN HET PROGRAMMA VOOR VECTORISATIE

Alliander

Om de veiligheidsrisico’s tijdens graafwerkzaamheden te verkleinen en graafschades te voorkomen gaat Liander naast haar hoofdleidingen óók haar uitpandige aansluitleidingen gas en elektra intekenen. Grondroerders ontvangen bij KLIC-meldingen volledige informatie op één kaart. Dit zorgt voor gemak én veiligheid. Hierbij heeft Liander Asset Management als doel uitgesproken om de liggingsgegevens van bestaande aansluitleidingen in de periode 2016 – 2020 te vectoriseren. Vectoriseren is het digitaliseren van analoge aansluitschetsen naar een Geografisch Informatie Systeem (GIS). Vanuit risicobenadering én afspraak met toezichthouder SodM moet dit voor de gas aansluitingen eind 2018 zijn afgerond. De wettelijk overgangstermijnen van de overige aansluitingen wordt bepaald in de WION wijzigingswet.

Opdracht

Inrichting en besturing van het programma om de liggingsgegevens van bestaande aansluitleidingen in de periode 2016 – 2020 te vectoriseren.

Aanpak

Het programma was verdeeld in diverse deelprojecten in een matrix van gas -en elektraschetsen en de mate van complexiteit. Gas en elektraschetsen zijn losgetrokken als gevolg van de sterke informatieverschillen en verwerkingswijzen. Ook speelde de gestelde einddatum een belangrijke rol en kregen gasschetsen voorrang. Voor de verschillende deelprojecten zijn diverse Europese aanbestedingstrajecten ingezet. De grote bulk is verwerkt in India waarna een restpopulatie overbleef bestaande uit complexere of ontbrekende schetsen. In verband met de risico’s voor gasaansluitingen is een deelproject ‘Ligging onbekend’ aanbesteedt en is door middel van grondradartechnieken de ligging van de aansluiten herleidt. Naast de buitenlandse teams was in Apeldoorn een team van circa 10-15 medewerkers gestationeerd om de projectwerkzaamheden en verwerking te coördineren. Met het eind van het programma in zicht, zijn de werkzaamheden langzaam overgedragen aan de lijnorganisatie.

Bijzonderheden

Een programma van vier jaar met een enorm budget is een grote verantwoordelijkheid en vraagt om commitment. De verandering grijpt in op de kernprocessen van een grote organisatie en sleutelt aan een decennia oude werkwijze. Je ziet letterlijk de rijke historie van het bedrijf voorbijkomen op de schetsen die regelmatig van voor de oorlog dateren. De enorme variatie in schetsen, de enorme aantallen en de omvang zorgen voor een complexe dynamiek die het project bijzonder maken. Daarnaast vormde het enthousiasme en de sterke onderlinge band tussen teamleden voor een bijzondere ervaring.

Resultaat

Het programma is op tijd gerealiseerd en voldeed aan hoge datakwaliteitseisen. Inmiddels behoren analoge schetsen tot het verleden en werkt de organisatie volledig digitaal voor de registratie van haar assets.

Onze resultaten

Andere projecten die écht een verschil maken

Consultant aan het woord

Hoe zorg je er voor dat miljoenen tekeningen zo efficiënt mogelijk vertaald worden naar data en hoe zorg je voor een zo hoog mogelijke kwaliteit en draagvlak? Het interessante van dergelijke vraagstukken zijn de verschillende disciplines die nodig zijn. Kennis van organisatieverandering, Europese aanbestedingen, IT ontwikkeling, procesontwerp, performance -en kwaliteitsmanagement maar ook domeinkennis zoals van het gas- en elektriciteitsnetwerk en de netbeheerorganisatie vergroten de kans op het succes voor de klant. Dergelijke multidisciplinaire vraagstukken sluiten precies aan bij wat onze organisatie biedt. Het is deze niche die ons werk afwisselend maakt en onze klanten helpt versnellen.

Andre Nijland

Samenwerken?

Een verandertraject, een nieuw IT-systeem of een andere uitdaging? Ontdek hier hoe we jouw organisatie kunnen helpen.

Werken bij ons?​

Zoek je een nieuwe uitdaging? Ontdek de voordelen van Het ConsultancyHuis voor jou als consultant.